Bejelentkezés

Blog

Legutóbbi bejegyzések
Sokác bab agyagedényben

Sokác bab agyagedényben

 

Sokác bab agyagedényben

A sokácbab egy hagyományos horvát étel, amely gazdag és tápláló és a vidéki konyha egyik ikonikus fogása. Jellegzetessége, hogy a agyagedényben készítik, amelyet a tűz köré raknak. Mivel mindig csak egyik oldalát éri hő ezért az étel folyamatos forgásban van. Így olvadnak össze a hozzávalók hosszú órák alatt és készül el ez az étel.
Előkészítési idő 30 perc
Elkészítési idő 2 órák 30 perc
Kategória Főétel
Konyha Magyar

Eszközök

  • Milestone66 Agyagedény

Hozzávalók
  

  • 500 gramm tarka bab
  • 500 gramm sertéscsülök
  • 500 gramm sertéscomb vagy marhalábszár
  • 100 gramm kolbász
  • 4 darab közepes sárgarépa
  • 3 darab fehérrépa
  • 1 darab nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma (egészben
  • 1 darab kis fej zeller
  • 4 darab közepes babérlevél
  • 1 evőkanál Milestone66 Magyaros fűszerkeverék
  • 2 dara közepes zöldpaprika egy az ételhez, egy a találáshoz
  • 1 csokor petrezselyem (tálaláshoz)
  • 200 gramm füstölt szalonna
  • 150 gramm tejföl
  • kenyér a tálaláshoz

Instrukciók
 

  • Receptünk elkészítését a zöldségek megtisztításával és egységes méretű felvágásával kezdjük, majd pedig a húsok, a kolbász és a szalonna is erre a sorsra jut.
  • A recept grillsütőben készül, így vegyük fel a hőt 180-200 fokra.
  • A cserépedénybe lazán rétegezzük be a hozzávalókat: alulra érkezhet a füstölt szalonna vagy a zsír, rá a bab, hagyma, fokhagyma, majd a húsok és a kolbász, erre pedig zárásképpen egy újabb bab réteg.
  • Vízzel öntsük fel, hogy ellepje a tartalmat, dobjuk rá még a babérlevelet és mehet is a grillsütő rácsára.
  • 1,5 óra főzés után a zöldségek is érkezhetnek a tetejére, illetve megszórhatjuk fűszerrel is.
    A füstölt szalonna és hús kellően fűszeres, így csak óvatosan, kóstolva fűszerezzünk.
  • Amikor a zöldésgek és a hús is kellőképpen megpuhult (kb. újabb 1,5óra múlva), az ételünk elkészült.
  • Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyem zölddel, tejföllel és persze fehér kenyérrel.

Videó

Kulcsszó agyagedény, bab, horvát, sokác

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése