Sokác bab agyagedényben
Sokác bab agyagedényben
A sokácbab egy hagyományos horvát étel, amely gazdag és tápláló és a vidéki konyha egyik ikonikus fogása. Jellegzetessége, hogy a agyagedényben készítik, amelyet a tűz köré raknak. Mivel mindig csak egyik oldalát éri hő ezért az étel folyamatos forgásban van. Így olvadnak össze a hozzávalók hosszú órák alatt és készül el ez az étel.
Eszközök
- Milestone66 Agyagedény
Hozzávalók
- 500 gramm tarka bab
- 500 gramm sertéscsülök
- 500 gramm sertéscomb vagy marhalábszár
- 100 gramm kolbász
- 4 darab közepes sárgarépa
- 3 darab fehérrépa
- 1 darab nagy fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma (egészben
- 1 darab kis fej zeller
- 4 darab közepes babérlevél
- 1 evőkanál Milestone66 Magyaros fűszerkeverék
- 2 dara közepes zöldpaprika egy az ételhez, egy a találáshoz
- 1 csokor petrezselyem (tálaláshoz)
- 200 gramm füstölt szalonna
- 150 gramm tejföl
- kenyér a tálaláshoz
Instrukciók
- Receptünk elkészítését a zöldségek megtisztításával és egységes méretű felvágásával kezdjük, majd pedig a húsok, a kolbász és a szalonna is erre a sorsra jut.
- A recept grillsütőben készül, így vegyük fel a hőt 180-200 fokra.
- A cserépedénybe lazán rétegezzük be a hozzávalókat: alulra érkezhet a füstölt szalonna vagy a zsír, rá a bab, hagyma, fokhagyma, majd a húsok és a kolbász, erre pedig zárásképpen egy újabb bab réteg.
- Vízzel öntsük fel, hogy ellepje a tartalmat, dobjuk rá még a babérlevelet és mehet is a grillsütő rácsára.
- 1,5 óra főzés után a zöldségek is érkezhetnek a tetejére, illetve megszórhatjuk fűszerrel is. A füstölt szalonna és hús kellően fűszeres, így csak óvatosan, kóstolva fűszerezzünk.
- Amikor a zöldésgek és a hús is kellőképpen megpuhult (kb. újabb 1,5óra múlva), az ételünk elkészült.
- Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyem zölddel, tejföllel és persze fehér kenyérrel.