A hagymákat megtisztítjuk és felaprítjuk, míg a burgonyát tisztítás után kockázzuk.
A paradicsomot cikkekre vágjuk, a paprikát pedig szintén kisebb kockákra vágjuk
Ne feledkezzünk meg arról, hogy 100-150 gramm szalonnát felkockázzunk! Ha ez megvan, akkor mehet is bele a bogrács, hogy kellő mennyiségű zsírt nyerjünk belőle.
A zsírra érkezhet a hagyma, ami többszöri kavargatás mellett üvegesre pirítunk, majd ráborítjuk a burgonyát és hagyjuk sülni.
Amikor egy kis kérget kaptak a burgonyák, akkor érkezik a fűszerezés, amit először csak óvatosan tegyünk meg, mivel a kolbász és a füstölt parasztsonka is sós.
Annyi vízzel öntjük fel, amely éppen ellepi és odafigyelve a rendszeres átkavarásra, forgatásra.
Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát és hagyjuk szépen főni az egész ételt. A zöldségek több levet fognak engedni, amit attól függően, hogy mennyire szaftos vagy leveses ételt szeretnénk végeredményképpen kapni úgy pótoljuk a vizet.
A kolbászt és a sonkát is kisebb kockákra vágjuk és az utolsó néhány percre a bográcsra tesszük.
Miután összeforrt és átforgattuk érdemes kóstolni, fűszerezni és beállítani az általunk kívánt ízt.
Ha a krumpli "sarkai" már gömbölyödnek, az egy jó jel arra, hogy az ételünk elkészült, de természetesen minden esetben kóstoljunk, abból nem lehet baj.